Що потрібно знати перед наклеюванням рідких шпалер

Модні тенденції швидко змінюються, і дизайнери постійно шукають нові рішення та ідеї оформлення квартир і будинків. Рідкі шпалери в інтер'єрі з'явилися не так давно, і швидко стали популярними завдяки своїй незвичайній структурі і широкій палітрі кольорів.

Цей матеріал широко використовується для оформлення стін і підходить для всіх кімнат. Вони легко роблять інтер'єр стильним і затишним, за що їх полюбили сотні користувачів.

Що таке рідкі шпалери, їх види

Рідкі шпалери за принципом підготовки суміші і нанесення більше схожі на штукатурку, ніж на паперові полотна. Спеціальна суха маса містить клей, подрібнену целюлозу і антигрибкові речовини.

Щоб рідкі шпалери на стінах виглядали ще цікавіше, використовують різні добавки - барвники, блискітки, шовк, бавовна, перламутр і багато іншого. Різне поєднання компонентів впливає на ефект, тому багато дизайнерів люблять експериментувати. Стіни набувають незвичайні кольори і фактури, блищать під сонячними променями.

Зустрічаються кілька видів рідких шпалер:

  • бавовняні. Мають оригінальну текстуру, яку створюють бавовняні волокна;
  • шовкові. Найдорожча різновид, в складі якої є шовк. Такі рідкі шпалери мають довгий термін служби, зберігають свій колір і не вигоряють на сонці;
  • целюлозні. Найдешевші, мають відносно невеликий термін експлуатації;
  • шовково-целюлозні. Комбіновані шпалери володіють доступною ціною і високою якістю.

Щоб зрозуміти, як вибрати рідкі шпалери, потрібно розібратися в складі, особливості нанесення і експлуатації матеріалу. Пакети з сумішшю фасуються по кілограму і зберігаються близько 10 років. Після ремонту можна зберегти одну упаковку на випадок пошкодження готового настінного покриття.

Особливості застосування рідких шпалер

Для нанесення матеріалу необхідно попередньо підготувати стіни. Очистити поверхню, зашпаклювати тріщини і приготувати сам розчин. Зі стін потрібно видалити залишки шпалер, зайвої штукатурки або фарби. До пофарбованої поверхні погано прилягає клей, тому інтер'єр з рідкими шпалерами поверх слідів попереднього ремонту буде вкрай недовговічний.

Сухий матеріал змішують з водою в об'ємній тарі. Ретельно перемішавши, залишають масу на пів години для набухання. Після цього за допомогою шпателя рівномірно наносять на стіну. Іноді потрібен додатковий шар для коригування нерівностей.

Переваги рідких шпалер

Перед початком ремонту в квартирі слід звернути увагу на плюси і мінуси рідких шпалер, які ми розглянемо нижче.

Одне з основних переваг вже згадувалося вище - поверхню під настінне покриття не потрібно ідеально вирівнювати. Текстура рідких шпалер дозволяє замаскувати дрібні нерівності і кривизну стін. Незвичайне фінішне покриття має й інші плюси:

  1. Унікальний зовнішній вигляд. Рідкі шпалери мають незвичайною фактурою, яка відрізняється від інших видів настінних покриттів. Використання матеріалу для обробки стін свідчить про неординарний смак власника квартири.
  2. Особливості нанесення. Рідкі шпалери легко наносяться на поверхню, не вимагають попередньої обробки стін клеєм. Фінішне покриття не вимагає підбору малюнка або фігурного вирізання під вимикачі і розетки. Вибираючи рідкі шпалери або звичайні, також потрібно враховувати, що другі вимагають підгонки швів і візерунків.
  3. Експлуатаційні властивості. При висиханні рідкі шпалери не збираються складками. Матеріал спокійно переносить перепади температур.
  4. Натуральний склад. Основні компоненти складу: целюлоза, волокна шовку, бавовни або акрилу, кам'яна крихта і клей. Тому можна використовувати рідкі шпалери для спальні або дитячої кімнати.
  5. Антистатичний ефект. Склад матеріалу складається з компонентів, які не електризується. Пил відштовхується від поверхні, тому рідкі шпалери вважаються гіпоалергенним матеріалом.
  6. Тепло і шумоізоляція. За рахунок багатошарової структури матеріалу кімната утримує тепло і пропускає менше звуків. За рахунок цього особливо затребувані рідкі шпалери в інтер'єрі вітальні, де включається телевізор і музика, і зимовими вечорами збирається вся родина.
  7. Можливість реставрації. Рідкі шпалери легко відновити після забруднень або кігтів домашніх тварин. Також можлива заміна невеликої ділянки в разі сильних механічних пошкоджень.
  8. Дизайн. За допомогою різних кольорів і фактур можна створювати геометричні малюнки рідкими шпалерами. Це дозволяє оформити приміщення в унікальному стилі.

Рідкі шпалери поєднуються з усіма видами настінних покриттів. Їх можна використовувати для художнього оформлення інтер'єру, підкреслювати або ховати певні деталі. Дуже ефектно виглядають рідкі шпалери на арках і колонах в будинках.

Недоліки рідких шпалер

Ідеальних будівельних матеріалів не буває, тому і у цього фінішного покриття є свої недоліки:

  • відсутність вологостійкості. Целюлоза в складі рідких шпалер швидко розмокає і втрачає зовнішній вигляд. Слід повністю виключити прямий контакт покриття з водою. Тому використовувати рідкі шпалери на кухні або у ванній кімнаті можна тільки у віддалених від кранів місцях;
  • прибирання. Так як покриття можна мити, то для його очищення використовується виключно пилосос;
  • видове різноманіття. Рідкі шпалери з малюнком представлені в обмежених варіантах, тоді як вибір візерунків на рулонних шпалерах нічим не обмежений. Якщо порівнювати покриття зі штукатуркою, то остання може використовуватися для рельєфного настінного дизайну.

Що стосується вартості, то ціна рідких шпалер залежить від виробника і складу. Найпростіші варіанти приблизно однакові з рулонами паперових полотен. На матеріал з дорогими декоративними елементами доведеться витратитися.

Щоб вирішити, які рідкі шпалери краще, потрібно визначитися з фінальним дизайном приміщення. Від цього буде залежати наявність блискіток, перламутру або мармурової крихти. Залежно від виду шпалер можна досягти ефекту паперового, шовкового або пінопласту покриття, такі шпалери в вітальні можуть викликати неймовірний ефект.

Рідкі шпалери - це сучасний, зручний і популярний матеріал, який слід взяти на замітку всім дизайнерам інтер'єру.