Как захистити стіни від цвілі перед наклеюванням шпалер

Багатьох цікавить, чим обробляти стіни від грибка. Адже шкідливі суперечки вкрай небезпечні для здоров'я. Вони можуть викликати напади астми, алергії, задуха і навіть отруєння.

Грибок швидко поширюється по всьому будинку, що ускладнює його усунення. Він вражає не тільки декоративну обробку, але і проникає глибоко в структуру оздоблювальних матеріалів.

Саме тому вирішення цієї проблеми краще довірити досвідченим майстрам. Хоча якщо грибок тільки з'явився, можна спробувати боротися з ним самостійно. Особливо уважно потрібно поставитися до цвілі перед наклеюванням шпалер.

Обробка стін від цвілі

Перед виконанням будь-яких заходів слід спочатку визначити проблему і ступінь ураження поверхні. Оскільки в залежності від глибини проникнення суперечка, підбирається метод очищення і засіб. Благо на ринку досить варіантів, чим обробити стіну від цвілі щоб фотообої на кухні не зіпсувались. Всі препарати складаються з активних формальдегідів, які вбивають грибок.

Однак пам'ятайте, що для збереження тривалого ефекту важливо дотримуватися певних правил, зокрема контроль за вологістю в приміщенні.

Поверхневе ураження стін грибком

Бактерії, які можуть бути джерелами грибка, з'являються в приміщенні не тільки при постійній високій вологості. Часто шкідливі суперечки ми заносимо в будинок на підошві або одязі. Розмножуватися вони починають в важкодоступних, поганою вентиляцією,. Якщо грибок розвивається під декоративним оздоблювальним шаром, то визначити проблему не так і легко. І якщо на перших етапах можна обійтися поверхневої зачисткою і обробкою, то в запущених випадках доводиться повністю позбавлятися від ділянок, уражених спорами.

Якщо вас цікавить, як обробити стіни перед наклеюванням шпалер, з'ясуйте ступінь ураження. Перша ступінь супроводжується такими ознаками:

  • цвіль проявляється невеликими плямами;
  • має слабо виражений відтінок сірого кольору;
  • легко знімається щіткою;
  • не проникає всередину обробки (якщо трохи зняти штукатурку або підняти лист шпалер, ви не побачите плям).

Позбутися від слабковираженого грибка можна простими протигрибковими засобами, які продаються в магазинах. Для їх використання не потрібно мати спеціальні навички і використовувати професійне обладнання. Слід просто зачистити поверхню, повністю позбавивши її від візуальних проявів грибка і нанести обраний засіб.

З усіма умовами можна ознайомитися в інструкції по застосуванню. Кожен виробник вказує всі необхідні нюанси по використанню препарату. Тому в залежності від того, чим обробити стіни від вогкості, сам процес може відрізнятися.

При обробці не забувайте про безпеку - уникайте попадання засобу на шкіру і в очі, після обробки обов'язково провітріть приміщення, оскільки хімічний запах також може нашкодити.

Глибока поразка грибком

Складніше вирішити питання, ніж обробити стіни від цвілі перед наклеюванням шпалер в тих випадках, коли вона проникає глибоко в будівельні матеріали. При цьому процес розмноження може супроводжуватися неприємним затхлим запахом.

ознаки:

  • глобальне ураження великих ділянок або навіть цілої кімнати;
  • колір цвілі може мати яскраво виражений і насичений колір;
  • глибина ураження свідчить про необхідність заміни будматеріалів.

У цьому випадку немає ніякої можливості позбутися від плям поверхневими методами.

Перед тим, як обробити стіни перед наклеюванням шпалер, слід повністю очистити уражені ділянки, оскільки це може привести до повторного зараження. Основною складністю є потреба в заміні окремих частин обробки або цілих конструкцій. Тут вже не обійтися без спеціальних інструментів і досвідчених професіоналів.

Порядок виконання роботи

Підготовка поверхні

Для початку потрібно зачистити стіни від грибка використовуючи щітку. Легким простукуванням по штукатурці визначити її міцність. При необхідності позбутися від тих ділянок, під якими утворилися повітряні подушки. Оскільки це може призвести до розтріскування обробки при подальшій експлуатації. Всі заражені матеріали, повинні бути прибрані.

Обробка

Обробка стін від грибка перед наклеюванням шпалер виконується валиком, пензлем або губкою. При цьому потрібно обробити повністю всю поверхню без винятку. Особливо ретельно рекомендується поставитися до плінтусів і кутах, оскільки в них міститься максимальна кількість спор, які можуть в майбутньому стати джерелом повторного зараження. При необхідності ділянки великого скупчення суперечка, рекомендується обробляти 2-3 рази. Але попередньо потрібно дочекатися повного висихання попереднього шару. Поряд з протигрибковими засобами вузького спектра дії застосовуються і грунтовки, в складі яких містяться спеціальні формальдегіди.

Фінішна підготовка

Перед декоративною обробкою слід упевнитися в повному висиханні протигрибкового препарату. Тривалість цього процесу залежить від умов навколишнього середовища: температури, вологості, кількості і типу використовуваного кошти. Найчастіше повне висихання триває 2 4 дня або використовується примусова сушка. Ідеальними умовами для проведення даної процедури є осінньо-літній період, коли погода тепла і суха. При потребі, обробка стін від цвілі перед обклеюванням шпалер, виконується ґрунтовкою. Але мінімальні залишки вологості можуть спровокувати розмноження суперечка вже під новими шпалерами.

Основні причини появи цвілі:

  • підвищена вологість приміщення;
  • розрив труб водопроводу або опалення;
  • недостатня вентиляція;
  • проникнення вологи через неякісне покриття даху;
  • недотримання технології утеплення;
  • установка неякісних металопластикових конструкцій.

Профілактичні заходи

Мінімізація перепаду температури, що дуже часто призводить до скупчення конденсату і подальшого розмноження грибка. Тому рекомендується ізолювати зовнішню частину будинку, використовуючи якісні матеріали, в залежності від типу підстави. Також рекомендується позбутися всіляких тріщин і швів, які також можуть накопичувати вологу.

Якщо ви не знаєте перед наклеюванням шпалер ніж обробити стіни, то краще за все цей процес довірити фахівцям. Вони допоможуть визначити рівень ураження, підібрати всі необхідні інструменти і матеріали, а також посприяє у виконанні поставлених завдань. Не варто економити на препаратах і жаліти запліснявілу штукатурку. Все це з часом може вилитися в більш глобальні проблеми.