Правильний догляд за фотошпалерами: розкриваємо секрети довговічності

З допомогою фотошпалер завжди вдається красиво декорувати кімнату, створити неповторний авторський інтер'єр, заплативши за імпровізовану переробку невеликі гроші. Секрет у тому, що до роботи не потрібно залучати дизайнерів. Впоратися з оформленням вітальні або дитячій можна і самостійно.

Іноді оригінальне панно купується для приховування дефекту нерівної стіни або для того, щоб «сховати» вада на наявних шпалерах, не переклеивая всю кімнату нової «одягом для стін».

Як нові фотошпалери, так і ті, які стали вже кілька років, потребують грамотної турботи і догляду. Чистку панно потрібно проводити в повній відповідності з тим, з якого матеріалу вона виготовлена.

Догляд відповідно з типом фотошпалер

У продажу можна зустріти фотошпалери:

  • паперові,
  • вінілові,
  • текстильні,
  • вологостійкі.

При покупці панно, не варто відразу викидати інструкцію, що додається до виробу. Тут зазвичай вказується маркування, допомагає визначити правильність догляду за настінного «картиною».

Отже, при утворилися забрудненнях на вініловій основі потрібно використовувати: м'яку губку, миючий засіб, на мильній основі (не містить у собі хлор) тазик з теплою водою, серветку для видалення залишків води. Перед тим як приступити до роботи, шпалери потрібно знепилити за допомогою спеціальної щіточки з м'яким ворсом. Або ж використовувати пилосос.

Головне, стежити за тим, щоб на панно, в процесі сухого чищення, не залишалося розводів. Потім потрібно взяти м'яку губку, намочити її в приготованому засобі. Провести з фотошпалерами в мало помітному місці. Це тест. Дозволяє виявити реакцію фотошпалер на очисний розчин.

Фарба не облізла? На полотні не з'явилася біляста смуга? Значить можна дуже делікатно протирати панно цілком або локально (у місцях наявних забруднень). Волога миттєво видаляється паперовою серветкою.

Паперові шпалери, взагалі, не бажано мити. Вони добре переносять сухе чищення від пилу, але не вологе. Щоб додатково захистити паперовий колаж від бруду, від запилення, можна покрити малюнок спеціальним шпалерним лаком, що продаються в магазині. Як правило, лакована поверхня добре піддається вологому експрес-чищення.

Тканинні шпалери вимагає особливо дбайливого відношення. Їх не бажано мочити. Якщо на поверхні з'явилися важко виведені плями, прибрати їх буде важко. Невелика пляма виводиться тим же самим сильно концентрованим мильним розчином або спец. засобом, придбаним в господарському магазині.

Щоб підтримувати колаж в первозданному вигляді, слід регулярно використовувати чищення пилососом або спеціальною щіткою з ворсом середньої жорсткості.

Висновок

Виходячи з вище перерахованих методів догляду, слід зробити висновок: самі практичні для життя — вінілові шпалери. Вони міцні, вологостійкі, зручні і практичні в експлуатації. Вінілове панно легко очистити і вимити. Не проблема — стерти з поверхні маркер (ваткою, змоченою в спирті). При акуратному і дбайливе ставлення фотошпалери прослужать більше 10 років.