Правильна поклейка вінілових фотошпалер

Ремонт в будинку часто супроводжується вибором і поклейкой шпалер, так як це один з найбільш зручних і простих способів оформити стіни. На ринку існує велика кількість різних полотен, однак часто вибирають вироби саме на вініловій основі. Перш ніж приступити до пошуку відповідного варіанту, варто дізнатися, як правильно клеїти вінілові шпалери в вітальню і чи потрібно готувати стіну.

Якщо відразу ознайомитися з процесом, поклейка вінілових шпалер не потребує багато сил і часу. І в результаті ви отримаєте стильний і затишний інтер'єр, що розташовує до відпочинку.

Полотна на вініловій основі легко очищаються від бруду, що робить їх практичними. Вони підходять для житлових приміщень, офісів, кабінетів і навіть кафе. Щільне настінне покриття дозволяє приховати нерівності і додати стінам акуратності.

Підготовчий процес перед наклеюванням

В першу чергу потрібно правильно підготувати стіни, щоб вони були рівними і чистими. Шпалери на вініловій основі вимагають рівної поверхні без старої обробки і тріщин. Тому підготовчий етап може зайняти деякий час, в залежності від стану стін.

Довговічність і акуратність шпалер безпосередньо залежить від якості підготовки та правильності поклейки. Ви можете відразу звернутися до професіоналів і заощадити час, однак в цьому випадку вам доведеться додатково оплатити роботу майстрів. Також можлива поклейка вінілових шпалер своїми руками, але для отримання якісного результату важливо дотримуватися всіх рекомендацій.

Зняття старих шпалер

Старі шпалери легко видаляються після розм'якшення. Змішайте мильний розчин з клеєм для шпалер - суміш готова! Намазуємо і шпателем знімаємо старий матеріал. При необхідності можна повторити процедуру ще раз.

Зачистка стін від фарби

Правила поклейки вінілових шпалер передбачає очищення поверхні від фарби або іншого декоративного оздоблення. Це можна зробити за допомогою спеціальної змивки. Однак така процедура досить складна і довга. Однак чим краще ви підготуєте стіну, тим міцніше буде триматися новий матеріал.

Вирівнювання стін

Найчастіше стіни вирівнюють шпаклівкою, після чого грунтують їх спеціальної клейової сумішшю. При її приготуванні і нанесенні на поверхню обов'язково дотримуйтеся інструкції.

Перед обклеюванням стін стіни можна додатково обробити фунгіцидною складом. Таким чином, ви уникнете і захистіть поверхню під шпалерами від появи грибка і цвілі. Потім слід просушити феном до повного висихання. Щоб зорієнтуватися, де приклеїти перше полотно - зробіть схилом вертикальну лінію.

Як підготувати полотно

Технологія поклейки вінілових шпалер також включає в себе попередню підготовку полотен. Для цього потрібно заздалегідь перевірити всі рулони, щоб вони були однаковими за кольором, орнаментом і розміром. Найкраще звірити номера партії.

При покупці уточнюйте довжину рулонів, щоб визначити точне число смуг. Кількість смуг буде залежати не тільки від площі стін, але і від складності малюнка, про що багато хто забуває. Іноді при підгонці візерунка доводиться відрізати і половину смуги.

Безумовно, однотонний варіант клеїти найпростіше. Однак в деяких інтер'єрах він виглядає нудно і нецікаво. Тому якщо ви вирішили не здаватися і взялися за малюнок - відстежуйте правильність стикування орнаменту. При необхідності розрізати полотно найкраще канцелярським ножем.

Як вибрати клей

При виборі клею враховуйте тип шпалер, а також наявність інструкції по застосуванню. Необхідно відразу ознайомитися з правилами змішування, пропорціями і температурою води. Для запобігання грудок необхідно повільно засипати клей в воду.

Приготування клейової суміші складається з таких етапів:

  1. Наливаємо воду.
  2. Беремо дриль з насадкою міксера.
  3. Поступово додаємо клей і паралельно змішуємо.
  4. Протягом 5 хвилин даємо набрякнути (не чіпаємо суміш).
  5. Ще раз добре змішуємо до однорідної консистенції без грудок.

Нанесення клею на поверхні залежить від того, на якій основі виготовлені вінілові полотна - паперова чи флізелінова. У першому випадку слід наносити суміш рівномірним шаром і дати полотну просочитися протягом 5 хвилин. По-другому клей відразу наноситься на стіну.

Особливості шпалер на флізеліновій основі

Щоб поклеїти вінілові шпалери на флізеліновій основі, слід знати про деякі особливості:

  1. При поклейке потрібно закрити всі двері й вікна, щоб протяги не завадили вам.
  2. Щоб не було заломів і зморшок, починайте клеїти з кута.
  3. Шпалери клеяться встик один з одним.
  4. Клейова суміш наноситься валиком, в сложнодоступних місцях скористайтеся пензликом.
  5. Приклеєну смугу слід розгладжувати валиком, щоб вигнати повітря і запобігти появі пузирів.

Особливості шпалер на паперовій основі

Поклейка вінілових шпалер на паперовій основі володіє своїми нюансами, про які також потрібно знати. Попередньо необхідно приготувати ґрунтовку з клею. Для цього змішуємо клей і воду в пропорціях 1:55. Потім змащуємо стіни. Це дозволить шпалер краще зафіксуватися на поверхні.

Дані полотна клеяться встик, відповідно, починати поклейку можна з будь-якого зручного місця. Єдиною умовою є розмітка схилом, щоб не спотворювати малюнок. Приклеївши першу смугу потрібно її акуратно розгладити, що не натискаючи. Інакше такі шпалери в мокрому вигляді розтягнуться, а в сухому стягнуться назад, утворюючи нерівності.

Як клеїти вінілові шпалери в кутах

Також необхідно розуміти, як клеїти вінілові шпалери в кутах. Адже це найпроблемніші ділянки, що вимагає особливої ​​акуратності. Для отримання якісної роботи необхідно клеїти полотно внахлест. При поклейке смуга шпалер повинна зайти на сусідню на 4 сантиметри. На кут ретельно наносимо клей, а потім за допомогою шпателя акуратно натискаємо на лист в кутку, щоб не порвати. Видаляємо повітря валиком. Потім знаходимо схил в районі нахлеста і прорізаємо канцелярським ножем відразу ж два листа шпалер, в результаті чого отримуємо стик.

Перед покупкою в будь-якому випадку важливо вивчити характеристику вінілових шпалер. Кожен виробник докладає до кожного рулону основний опис, яке дозволить вибрати кращий варіант.