Корисні поради для правильної поклейки вінілових фотошпалер

Вінілові шпалери-один з найпопулярніших оздоблювальних матеріалів, який відрізняється хорошою щільністю, зносостійкістю, а також розрахований на тривалий період служби. Лицьова сторона-декоративне покриття, внутрішня-паперова або Флізелінова основа. Дизайни та колірні рішення радують різноманіттям доступних варіантів, тому можна з легкістю оновити звичний інтер'єр. Як клеїти вінілові фотообої в вітальню? Покрокова інструкція допоможе впоратися з цим завданням своїми силами.

Поклейка шпалер: список інструментів

На першому етапі потрібно підготувати все необхідне, щоб не відволікатися на пошук інструментів і корисних пристосувань в процесі роботи. Для поклейки знадобиться:

  • Малярський валик - для швидкого нанесення клею на поверхню;
  • Шпатель – гумовий валик) - для бездоганної гладкості матеріалу;
  • Кисті різних розмірів - для акуратного обклеювання важкодоступних або невеликих ділянок;
  • Ганчірки і губки - для видалення надлишків клею;
  • Відро - для приготування клейового розчину;
  • Будівельний ніж - для отримання акуратного розрізу (додатково можуть знадобитися гострі ножиці).

Перш ніж приступати до обклеювання, потрібно підготувати стіну, повністю видаливши сліди фарби і старих шпалер. Для цієї роботи знадобляться Викрутки (зняти розетку), засоби для видалення паперових смуг, а також шліфувальні губки або терки.

Підготовка поверхні під вінілові шпалери

Стіна повинна бути ідеально рівною - це основна вимога. Правила підготовки стін залежать від типу поверхні:

  • Гіпсокартон. Рекомендована попередня обробка спеціальною ґрунтовкою.
  • Пофарбована стіна. Обклеювання передує ретельне очищення і подальша обробка ґрунтовкою.
  • Шпалери. Чи можна клеїти фотошпалери на вінілові шпалери? Якщо стіни рівні, без дефектів або перепадів висоти, попереднє полотно можна не видаляти – це істотно економить час. Але для нанесення на вініл або флізелін, варто вибрати вироби на паперовій основі.

На чистій, гладкій поверхні потрібно виконати попередню розмітку-це допоможе не переплутати елементи складного малюнка і при цьому бездоганно втілити ідею на практиці.

Як клеїти вінілові шпалери: корисні рекомендації

Справитися з обробкою стін можна і самостійно – це просте завдання, що вимагає максимальної точності і акуратності. Процедура включає в себе наступні етапи:

  • Підбір малюнка. Потрібно зробити виміри і підготувати майбутнє зображення до подальшого нанесення на стіну – для цієї мети бажано повністю звільнити і ретельно вимити підлогу в приміщенні.
  • Нанесення клею. При роботі з паперовими полотнами, клейовий склад наноситься і на матеріал, і на поверхню, а при роботі з флізеліновими – тільки на стіну. Клею має бути достатня кількість, надлишок в подальшому легко прибрати губкою або ганчіркою.
  • Обклеювання стін. Працювати краще в парі, акуратно приклеюючи шпалери відповідно до нанесеної розміткою. Починають від вікна або від кута, поєднуючи малюнок. Уздовж підлоги і стелі полотно акуратно підрізають за допомогою гострого будівельного ножа. Зафіксувавши матеріал на стіні, потрібно швидко розгладити його спеціальним валиком або шпателем – діяти важливо дбайливо, щоб випадково не пошкодити зображення.
  • Стик. Нахлест мінімальний, до 5 мм.бездоганно виглядає поклейка, виконана стик в стик, головне рівно прикладати Шпалери, ретельно опрацьовуючи шви (додатково можна промазати місця з'єднань клеєм за допомогою маленької кисті).
  • Фінальний етап. Завершує роботу обклеювання розеток і важкодоступних ділянок – для цієї мети використовуються ножиці і кисть невеликого розміру.

Не складе труднощів впоратися із завданням своїми силами-головне, діяти швидко і акуратно. Клей підбирають виходячи з характеристик полотна (на паперовій, флізеліновій або на вініловій основі), а в кімнаті важливо підтримувати температуру 20-25°C, ретельно закривши вікна і запобігши появі протягів – і результат буде бездоганний.