Чи можна фотошпалери клеїти на шпалери

Ситуації, при яких люди бажають внести зміни в свій інтер'єр, бувають абсолютно різними. Але що робити, якщо ви вирішили освіжити, оновити або прикрасити свою кімнату, не переходячи до капітального ремонту? Адже проста зміна старих шпалер на красиву і незвичайну стіну - відмінне і доступний багатьом дизайнерське рішення. Воно здійснюється поклейкой нових витончених фотошпалер на вже існуючі у вас звичайні шпалери. Більш того, багато хто просто бояться зняти разом зі старими шпалерами і штукатурку, тому і не переходять до цієї затії.

Припустимо, вам вже сподобалася красива картинка і ви хочете, щоб вона якомога швидше з'явилася на стіні. Або ж ви придумали, що і де хочете наклеїти, що не заклеюючи при цьому всю стіну - фотопанно або фотошпалери на півстіни. І тут виникає питання - чи можна поклеїти фотошпалери на старі шпалери? Відповідь - так, можна. Але тільки, якщо дотримуватися жорсткі умови! Давайте розберемося чи можна клеїти фотошпалери на шпалери.

Фотошпалери поверх шпалер - чи можливо

Не обманюйте себе - вам все одно доведеться підготувати свою стіну для обклеювання. Також зверніть особливу увагу на матеріали - як старих, так і нових фотошпалер. Існує 4 обов'язкові умови, які необхідно дотримати, якщо ви точно вирішили не знімати старі шпалери зі стіни, а оновити їх зверху новими:

  • Вологостійкість. Чи можна клеїти фотошпалери на будь-які шпалери? Спочатку переконайтеся, що ваші старі шпалери є вологостійкими. Що це означає - коли ви будете наносити клей на фарбувальний шар, він не повинен ні розчинятися, ні залишати сліди.
  • Щільність обклеювання. Переконайтеся, що ваш минулий шар приклеєний до стіни максимально щільно і не має дефектів. Ретельно перевірте місця стиків, розривів не повинно бути ніде.
  • Вирівняна поверхня стіни. Переконайтеся, що сама стіна була вирівняна ще до того, як старі шпалери були поклеєні. Тобто, використовувалася шпаклівка і штукатурка.
  • Відсутність спотворень. Не забувайте, що клеїти ви будете не прості шпалери, а фотографічні. А для того, щоб малюнок відобразився так, як задумано (особливо при виборі 3Д фотошпалер), поверхня для обклеювання повинна бути максимально плоскою. Якщо ви клеїте на фактурні шпалери, то переконаєтеся, що великих перепадів висот (глибини рельєфу більше 0,2 - 0,3 мм) на них немає.

Ну що? Всі умови задоволені? Тоді вітаємо - можете переходити до обклеювання фотошпалер. Але якщо старий матеріал не відповідає хоч одному з умов - то нашим радою буде відмовитися від затії і підготувати стіну до обклеювання з нуля.

Який матеріал вибрати для фотошпалер

Ну що, все-таки клеїмо? Окей, тоді давайте розбиратися з матеріалами. Для початку з'ясуйте - на які саме шпалери будемо наносити нову картину. Від цього і буде залежати наш вибір.

  • Чи можна клеїти фотошпалери на бамбукові шпалери? Можна, однак варто враховувати, що флізелін - матеріал досить важкий і щільний. Заклеювати його краще щільним паперовим полотном.
  • Клеїмо на паперові шпалери. Цей варіант ідеальний. Особливо, якщо шпалери ці поклеєні якісно, ​​а самі по собі вони світлі. Як фактуру, так і щільність фотошпалер можете вибирати будь-яку, тут все повинно добре триматися - клей просочує і самі шпалери, і стіну під ними. Його найкраще наносити декількома етапами. Також будь-яким може бути і матеріал: текстильні, флізелінові, паперові, вінілові (на основі флізеліну або паперу) фотошпалери.
  • Клеїмо на вінілові шпалери. Тут ситуація аналогічна з флізеліном. Заклеїти старий вініл краще паперовими шпалерами, що мають високу щільність.

Якщо ви вирішили вибрати паперові фотошпалери, то радимо звертати увагу на полотна яскравішою, з контрастними кольорами. Адже, бліді пастельні кольори навряд чи зможуть добре приховати попередній фон.

Як клеїти фотошпалери на шпалери

З питанням чи можна фотошпалери клеїти на старі шпалери ми розібралися. Стало зрозуміло і який матеріал вибрати для фотополотна. Тепер перейдемо до наступного етапу - як же саме поклеїти фотошпалери на шпалери.

  • Підготовка. Всі стики старого шару (навіть ті, що здаються надійними) варто ретельно проклеїти. Далі все дефекти потрібно зашпаклювати, а плями - знежирити. Тепер грунтуем стіну, і вже через 24 години можемо стартувати з розміткою і поклейкой нових шпалер.
  • Розмітка. Перед наклеюванням необхідно позначити на стіні чіткі межі кожної частини полотна.
  • Клей. Тут все залежить від матеріалу. Фахівці "Будинки фотошпалер" рекомендують використовувати клей для шпалер PUFAS.
  • Процес. Після того, як ви наклеїли фотошпалери на шпалери, добре перевірте і укочена всі стики. Видаліть зайвий клей за допомогою губки.

Чи можна клеїти фотошпалери на шпалери під фарбування

Якщо вашим минулим вибором були рельєфні шпалери під фарбування, і ви фарбували їх кілька або навіть один раз, то в принципі можете поклеїти фотошпалери зверху - досвід деяких людей показав: вініл на флізеліновій основі буде триматися добре.

Однак, після всього сказаного варто відзначити, що експерти "Будинки фотошпалер", вже давно працюють в даній сфері, зовсім не радять клеїти фотошпалери зверху будь-яких старих шпалер (під фарбування, паперових, флізелінових і інших). На питання чи можна фотошпалери клеїти на шпалери вони дадуть відповідь - ні, будь-які старі шпалери потрібно знімати!

Що клеїти в першу чергу: шпалери або фотошпалери

Якщо ж старих шпалер у вас немає, а стіни "голі" і чекають обклеювання, то першими все ж варто поклеїти шпалери, а потім вже старанно займатися фотошпалерами.

 

Вдалого вам обклеювання! :)