Чи можна клеїти шпалери на гіпсокартон

Фотошпалери або звичайні шпалери вважаються одним з найбільш простих способів прикрасити будинок, зробити оригінальну обробку стін. Вони дуже легко і швидко монтуються, недорогі і не вимагають якогось професійного догляду. Єдина складність в тому, що вони досить вимогливі до того, на яку поверхню клеяться. Стіну необхідно попередньо обробити, використовувати спеціальні матеріали і обладнання. Але головне - знати про те, як правильно підготувати стіну перед тим, як поклеїти шпалери на гіпсокартон.

Чи можна клеїти шпалери на гіпсокартон і що треба знати?

Гіпсокартон - це лист, який складається з щільного картону зовні і гіпсокартону всередині. Після того, як на неї потрапляє волога, матеріал дуже активно вбирає її і може швидко зіпсується. Це важливо знати, тому що гіпсокартон вбере вологу шпалерного клею і доведеться виконувати набагато швидше, тому що клей висихає дуже швидко.

Окремо варто сказати, що шпалери на гіпсокартон дуже складно зняти, навіть професіоналам, тому що при цьому майже гарантовано ви пошкодите самі матеріал на стіні. Крім того, пам'ятайте, що флізелінові шпалери не підходять для такого типу обробки, тому що через поверхню шпалер буде просвічувати темна основа.

Є більш зручний вологостійкий гіпсокартон, який відмінно поєднується з шпалерами і будь-якими покриттями. Але сам матеріал досить дорогий, тому і користується меншим попитом.

Поклейка шпалер на гіпсокартон: підготовка поверхні?

Щоб поклеїти шпалери на гіпсокартон, достатньо виконати кілька важливих кроків:

  1. Нанести на гіпсокартон грунтовку. Уважно стежте за тим, щоб матеріали і суміші були сумісні, щоб грунтовка підходила для цього типу гіпсокартону. Це забезпечить краще зчеплення шпалер з поверхнею.
  2. На місцях стиків гіпсокартону будуть видимі ямки, тому потрібно використовувати серпянку. Це спеціальна стрічка, яка виглядає як бинт і клеїться на місця стиків.
  3. Поверх серпянки і в цілому всієї стіни потрібно пройтися шпаклівкою, щоб повністю згладити стики. Після того, як вона висохне, треба обробити матеріал наждачним папером, щоб зробити її більш шорсткою. Якщо клеїти шпалери прямо на гіпсокартон, то він може зовсім зіпсується.
  4. Щоб зробити стіну більш міцною, потрібно ще раз все покрити грунтовкою, а краще зробити два шари. І другий наносити після того, як перший повністю висохне.

Як клеїти шпалери на гіпсокартон?

Якщо ви правильно підготували стіну, то розібратися, як поклеїти шпалери на гіпсокартон зовсім не складно. Досить буде просто виконати поклейку того типу шпалер, які ви вибрали і слідувати інструкції. Може бути, що клей по інструкції цього виду фотошпалер, не потрібно наносити на матеріал, а тільки на стіну. Залежно від вимог, почекайте повне висихання і поклейка на гіпсокартон готова.

Якщо ви хочете купити якісні шпалери за доступною вартості, то звертайтеся в інтернет-магазин Dom Photooboev. Ми пропонуємо вам величезний асортимент сучасних фотошпалер, які ідеально впишуться у ваш будинок, а також гарантуємо надійність і довговічність кожного виробу.