Як мити бамбукові шпалери

Різноманітність сучасних настінних покриттів дозволяє вибрати ідеальне поєднання кольору, фактури і малюнка під свій інтер'єр. Але вже через деякий час після обклеювання стін виникає проблема очищення поверхні від бруду і пилу. Тому часто виникає питання, які шпалери можна мити.

Настінні покриття на основі флізеліну - досить популярний матеріал для декорування стін, зокрема такі шпалери для ванної кімнати дуже підійдуть. У цій статті ми розберемося, як з ними поводитися і на що звертати увагу при виборі.

Переваги та недоліки флізелінових шпалер

Флізеліновий склад формується з волокон целюлози і сполучних полімерів. Рулон складається з двох шарів: тонкої паперової підкладки і плівки з ПВХ.

Оздоблювальний шар стійкий до вологи і хімічних очисників, однак поливати його водою зі шланга не варто. Цей матеріал приховує невеликі дефекти стін надаючи їм акуратності і свіжості.

Переваги флізелінових шпалер:

  • повітропроникні, що дозволяє стінам дихати;
  • не розтягуються під час проклейки, що не сідають при висиханні;
  • екологічні, за умови відсутності вінілових добавок;
  • прості в експлуатації: легко клеяться до будь-якій основі;
  • є хорошою основою під фарбування.

Крім цього бамбукові шпалери можна мити, що особливо корисно, якщо в сім'ї є маленькі діти.

Полотна на флізеліновій основі підходять для будинків, де стіни всідаються або тріскаються. Завдяки еластичному складу, покриття адаптується під нові умови. Про те, як помити бамбукові шпалери, ми поговоримо нижче, а зараз перерахуємо кілька недоліків цього оздоблювального матеріалу:

  • через бамбукові шпалери видно основа, тому потрібно підбирати тон відповідно до кольору стін;
  • полотно тонке, тому може рватися при механічному впливі;
  • багато видів флізелінових шпалер дорого коштують.

Видалити і поміняти покриття по закінченню експлуатації не складає труднощів. Матеріал легко знімається зі стіни. Для вирівнювання поверхні можна видаляти тільки декоруючий шар, а на флизелиновій основу клеїти новий рулон.

Маркування шпалер на флізеліновій основі

Виробники на кожному рулоні ставлять особливу маркування. Щоб дізнатися, чи можна мити бамбукові шпалери, потрібно знати розшифровку символів.

Хвиля

Дана маркування позначає високу чутливість до вологи. Мити покриття можна. Акуратно очищати вологою серветкою, ганчіркою або губкою. Застосовувати миючі засоби не можна.

Дві хвилі

Шпалери стійкі до вологи, допускають очищення водою. В якості миючого складу можна застосовувати рідке або тверде мило.

Три хвилі

Стійке до води покриття. Його можна мити звичайними миючими засобами. Рекомендується використовувати теплу воду, щоб не порушити структуру шпалер.

Поєднання хвилі з гребінкою

Якщо під хвилями розташована щітка, то таку поверхню можна чистити із застосуванням механічних засобів. Можуть застосовуватися щітки або миючі пилососи.

Крім питання, чи можна мити шпалери на флізеліновій основі, люди часто цікавляться іншим видом очищення. Йдеться про застосування пилососа. Його можна використовувати для тих рулонів, на яких стоїть значок хвилі з гребінкою. Однак близько підносити до покриття мішок можна. Оптимальна відстань - 5 мм.

Особливості очищення покриттів на основі флізеліну

Завдяки маркуванню можна зрозуміти, миються чи бамбукові шпалери. Чим саме і яким способом - на інструкції до рулонів написано не буде. Засоби для очищення вибирають за ступенем вологостійкості шпалер. Найчастіше використовують вологу розчин з мила або хімічні засоби для очищення.

Для міцного матеріалу підходять очисники для сантехніки або посуду. Невелика кількість засобу нанести на покриття за допомогою вологої губки і обережно змити чистою ганчіркою. Декоративний шар покриття намокне, але основа залишиться сухою завдяки водовідштовхувальним властивостям. Час висихання покриття буде залежати від кількості очищених ділянок.

Іноді виникає питання, як мити шпалери на флізеліновій основі, які були пофарбовані. Водоемульсійною покриття обережно протирається вологою ганчіркою, для збереження малюнка. Акрилові, водно дисперсійні і латексні фарби очищаються теплою водою з милом. Засіб не повинно містити абразивів, які можуть залишити слід на поверхні.

Як мити вінілові шпалери на флізеліновій основі? Уважно вивчити маркування на предмет вологостійкості. Для очищення від пилу досить взяти вологу тканину або пилосос. При сильних забрудненнях потрібно спочатку зібрати бруд за допомогою техніки, а потім закріпити результат мокрою губкою. Після очищення рекомендується протерти покриття м'якою сухою ганчіркою. Вінілові покриття, в основі яких лежить текстиль, не призначені для вологого прибирання.

Очищення різних видів забруднення

Чим мити бамбукові шпалери, багато в чому залежить від характеру бруду. Найлегше пил прибирається способами, описаними вище. Головне, визначити, наскільки шпалери стійкі до води. Сушити покриття потрібно природним шляхом. Штучні джерела тепла і протяги використовувати не можна, так як вони можуть деформувати полотно.

Плями жиру можна видалити за допомогою кількох засобів:

  1. Тальк. Розлучається з водою і наноситься на пляму на 10 хвилин, а потім змивається вологою губкою.
  2. Праска. Жирний слід накрити серветкою, зверху докласти гарячу праску. Прогрівати пляма до повного перекладу на серветку.
  3. Склад для очищення посуду. Цей спосіб ідеальний для вінілових покриттів.

Чим мити шпалери на флизелиновій основі від фломастерів та олівців - турбота багатьох батьків творчих малюків. Дітям подобаються великі мольберти, тому щоб уникнути забруднення можна оформити який-небудь ділянку чистим папером і попросити малювати там. Необов'язково робити це на шкоду ремонту. Буде достатньо кількох аркушів А4, наклеєних скотчем на модні шпалери.

Якщо ж проблеми уникнути не вдалося, кольорові олівці зводяться м'яким ластиком. Фломастери дитині вигідніше купувати на водній основі. Вони легко оттираются вологою серветкою або мильним розчином. Спиртові фломастери виводяться лимонною кислотою з оцтом або слабо розведеним спиртом. Будь-який тип забруднення усувається легше, поки пляма свіже.