Ідеальне поєднання кольорів для фотошпалер на кухні

Ремонт квартири або будинку - це непросте завдання, що вимагає часу і професійних навичок. Крім безпосереднього усунення всіх технічних проблем, важливо подумати і про інтер'єр. Багато хто спеціально вибирають відповідні шпалери під дизайн кухні, вітальні та спальні, щоб в кожній кімнаті вони виконували свою функцію.

Шпалери для кухні повинні викликати апетит, додавати інтер'єру приємних фарб і піднімати настрій. Щоб не розчаруватися в своєму рішення, при виборі настінного матеріалу дотримуйтеся деяких рекомендацій.

Які шпалери варто вибрати для кухні

Кухня - це не тільки місце збору всіх членів сім'ї, а й місце для регулярного приготування їжі. При обробці і приготуванні продуктів неминуче виникають бризки, бруд, сміття і плями.

Природно, що плями від рослинного масла після смаження будуть яскраво виділятися на білих паперових шпалерах. І прибрати такі забруднення досить проблематично. Тому, коли виникає питання, які шпалери для кухні вибрати, дотримуйтесь нескладних правил:

  • шпалери повинні мати високу вологостійкість. На кухні часто проводиться вологе прибирання. Вологостійкі шпалери можна очищати вологою губкою, що не переживаючи за збереження дизайну. Миються покриття витримують застосування миючих засобів для очищення;
  • шпалери для кухні повинні бути щільними. Чим вище щільність покриття, тим менше часу для скупчування пилу. Такі полотна відрізняються тривалим терміном експлуатації;
  • вибираючи, які шпалери поклеїти на кухні, потрібно враховувати паропроникність. Дихаючі покриття нормалізують мікроклімат в приміщенні і сприяють швидкому висиханню стін під ними;
  • ще один важливий параметр - світлостійкість. Вигоріла поверхню втрачає свій естетичний вигляд і вимагає частої заміни.

У кухні часто виникають небезпечні для шпалер умови - перепади температур, вологість, механічні пошкодження. Тому не варто на них економити. Краще відразу виберіть полотна високої якості.

Різновиди фотошпалер для кухні

З початком ремонту у багатьох людей виникає питання, які шпалери вибрати на кухню. Існує маса брендів, квітів, візерунків і фактур настінних покриттів, що ускладнює вибір. Ними можна обклеїти всі стіни або скомпонувати кілька видів разом. Однак однотипний візерунок на стінах робить кухню нудною. Щоб урізноманітнити дизайн, зробити інтер'єр привабливим або виділити певну зону в приміщенні, використовують фотошпалери.

Це сучасний вид настінного покриття, на яке може бути нанесено будь-яке зображення. Фонові фотообої з абстрактними малюнками відмінно зонируют приміщення і візуально розширюють простір кімнати. Панорамні покриття відкривають шикарний вид на міста і пейзажі, а предметні фотошпалери передають красу макросвіту. Для кухні часто зображують овочі, фрукти, кавові зерна або квіти.

Вибираючи дизайн шпалер на кухню, потрібно відштовхуватися від матеріалу:

  1. Паперові - найдешевший і недовговічний вид, який не можна мити.
  2. Вінілові - миються зі спеціальними засобами, не вигоряють.
  3. Бамбукові - вологостійкі і дихаючі покриття.
  4. Тканинні - збирають пил, погано реагують на вологу.

Таким чином, для кухні краще не використовувати паперові і тканинні фотошпалери. Бамбукові та вінілові можна клеїти навіть на робочу поверхню.

Вибір кольору шпалер

Щоб вибрати фотошпалери для кухні, потрібно враховувати особливості приміщення. На колірне рішення впливають такі чинники:

  • освітлення;
  • розмір кімнати;
  • висота стелі;
  • стиль інтер'єру.

Площа приміщення

Великі простору добре виглядають в темних тонах. Однак слід застосовувати їх з обережністю, так як холодні відтінки позбавляють затишку. Світлі шпалери на кухні підійдуть для маленьких приміщень. Вони візуально збільшують метраж, створюють відчуття легкості. При цьому не варто використовувати яскраві фарби. У невеликій кухні вони можуть створити гнітюче враження.

Висота кухні

Відстань від підлоги до стелі також можна візуально змінювати. Зображення з контрастними вертикальними смугами, наприклад, картини з лісом або високими будівлями візуально піднімають стелі. Горизонтальні лінії зменшують висоту. Абстракції в вигляді ромбів можуть збільшити простір.

Освітлення

Темні кімнати з вікнами на північ потрібно оформляти в теплих тонах. Приміщення з недоліком світла стає затишними при обробці бежевими, жовтими, золотистими, кремовими або помаранчевими відтінками. Кухні з вікнами на південь і великою кількістю світла можна оформляти в холодних відтінках. Наприклад, блакитному або синьому кольорі. У таких інтер'єрах добре виглядатимуть гори або океан.

Кольорові рішення

Щоб зрозуміти, які шпалери краще на кухню поклеїти, можна поекспериментувати з палітрою в спеціальних комп'ютерних програмах по створенню інтер'єру. Білий колір є універсальним і відмінно підходить для різних стилів оформлення квартири. Всі відтінки зеленого заспокоюють, покращують травлення. Тому зображення лісу в кухні матиме позитивний вплив.

Не бійтеся сірого кольору. З ним можна поєднувати яскраві квіти, овочі або інші зображення. Так як на кухні сім'я проводить багато часу, то краще відмовитися від занадто яскравих дратівливих фарб.

Фотошпалери в пшеничних, лососевих, бурштинових і персикових кольорах додадуть інтер'єру затишку. Красиво акцентують увагу більш яскраві зображення в спокійних тонах: теракотові, вишневі, бордові, томатні.

Як підібрати фотошпалери для кухні

При виборі настінних покриттів важливо враховувати не тільки загальний тон фотошпалер, а й сам малюнок на них. Світлі шпалери для кухні збільшують простір в поєднанні з невеликими зображеннями. Великий білий квітка на всю стіну не дасть бажаного ефекту.

Дизайн кухні повинен бути в одному стилі. Класична меблі не буде виглядати з фотошпалерами нічного міста, а хай-тек з пейзажем Провансу. Також рекомендується використовувати матеріали однієї цінової категорії. Поєднання занадто дешевих і дорогих покриттів буде виглядати безглуздо.

Для створення цікавого дизайну можна пограти з контрастами. Наприклад, оформити всі стіни з вікнами і дверима в однотонному сірому кольорі, а біля обіднього столу наклеїти соковите зображення фруктів або яскравий пейзаж. Дуже свіжо і стильно виглядає сіро бірюзова кухня, а також поєднання зеленого з золотим або синього з сріблястим.