З чого почати ремонт в квартирі, в будинку або новобудові: важливі поради

Продумати розташування розеток, підібрати стильні та функціональні меблі, сантехніку та елементи освітлення, замовити шпалери – ремонт у квартирі потребує багатозадачності, а головне активної участі у процесі. Але складання покрокового плану дій допомагає суттєво спростити поставлене завдання, уникнувши безлічі поширених помилок.

Ремонт у квартирі: самостійно чи з дизайнером?

Перш ніж приступати до пошуку ремонтної бригади, яка втілить ідею в реальність, потрібно розробити проект майбутнього оформлення будинку, квартири або певної кімнати. Це можна зробити самостійно або скориставшись послугами дизайнерів. Вибір залежить від складності поставленого завдання:

  • Оздоблення з нуля. З чого починають ремонт у новобудові? З поділу приміщень на окремі функціональні зони – кожен предмет обстановки незабаром займе належне йому місце. Без професійної допомоги обійтися дуже складно: потрібно продумати найдрібніші деталі, аж до того, в який бік відчинятимуться міжкімнатні двері, якою має бути форма майбутніх шаф, тумбочок або інших предметів інтер'єру. Дизайнер запропонує готовий проект із докладним переліком рекомендацій, на підставі яких можна приступати до узгодження подальшої стратегії дій із майстрами. 

  • Ремонт старої квартири. З чого почати? З господарських приміщень (ванна, туалет, передпокій, кухня), плавно переходячи до житлових кімнат. Якщо немає мети повністю змінити звичну обстановку, а доведеться лише покращити загальний вигляд, то можна легко впоратися без допомоги дизайнера, вивчаючи фото інтер'єрів з фотошпалерами в мережі, а також підбираючи актуальні ідеї та рішення .

з чого починають ремонт у новобудові

Готова візуалізація майбутнього оформлення кімнат стане основою, яка допоможе розрахувати потрібну кількість матеріалів, вибрати колірну гаму стін, стелі та підлогових покриттів.

З чого починають ремонт у квартирі?

Актуальна послідовність дій залежить від того, де будуть проходити будівельно-оздоблювальні роботи:

  • З чого розпочати ремонт у будинку? Потрібно повністю звільнити всі приміщення (за винятком тих, в яких належить жити під час облаштування інших кімнат). Першими приступають до роботи електрики: щоб у найближчому майбутньому новий ремонт не був зіпсований через несправність проводки та необхідність усунути пошкоджену ділянку. Електроенергія потрібна і для інших бригад, яким належить розпочати роботи на об'єкті. Наступні етапи: встановлення вікон, заміна сантехніки, модернізація системи опалення та водопостачання. Після цього можна приступати до оновлення підлогових покриттів, встановлення міжкімнатних дверей та поклейки шпалер.

  • З чого починають ремонт у новобудові? Перший етап – перепланування загального простору, і навіть встановлення внутрішніх перегородок. Приступаючи до монтажу електромережі, потрібно заздалегідь визначити місце розташування електричних приладів, особливо високопотужних пристроїв (пральні, сушильні та посудомийні машини, кондиціонери), а головне надати майстрам відповідну схему. Одночасно доведеться прокласти інші комунікації, а також замовити вхідні двері. Чорнова обробка включає стяжку підлоги, укладання підлогових покриттів, вирівнювання стін.

  • Ремонт своїми руками: з чого розпочати роботи? Для заміни електрики, сантехніки або інших комунікацій потрібно залучати кваліфікованих майстрів, тому якщо доведеться обійтися власними зусиллями, то роботи на об'єкті будуть мінімальні. виключно косметична обробка. Спочатку розмочують старі шпалери, повністю видаляють їх зі стін, шкурі і грунтують поверхні, а завершує косметичний ремонт обклеювання стін новими шпалерами.

Послідовність дій залежить від фінансових можливостей власника нерухомості, а також поточних потреб мешканців житла. Адже якщо дитяча кімната потребує термінового перевлаштування, наприклад, у зв'язку з народженням другої дитини, оновлення інших приміщень можна відкласти, зосередивши всі зусилля на одній спальні.

ремонт старої квартири

Що робити насамперед: підлога чи стіни?

З чого розпочати ремонт у житловій квартирі? Існує просте правило: поступово рухатися до центральної частини, від господарських приміщень до вітальні чи спальні. Пильні, чернові роботи проводять насамперед, переходячи до чистового оздоблення.

Але часто різні види робіт перетинаються: вікна краще відразу замінити у всій квартирі, як і встановити всі міжкімнатні двері. Нерідко на послідовність та терміни виконання робіт впливає фінансова складова: можна розділити загальний перелік дій на етапи, але потрібно узгодити деталі з бригадою, яка задіяна на об'єкті.

Що робити в першу чергу: підлога або стіни? Обклеювання стін шпалерами завжди завершує як косметичний, так і капітальний ремонт. Віддаючи перевагу нестандартним рішенням: поєднання протилежних відтінків, акценти на деталях або фотошпалери, важливо попередньо продумати розташування меблів та інших предметів обстановки. Тому навіть вирішивши зайнятися ремонтом самостійно, без візуалізації не обійтися – це допоможе оригінально оформити кімнати відповідно до актуальних трендів.

Фотошпалери від інтернет-магазину Domfotooboev

Ремонт, наче стихійне лихо, забирає безліч сил і засобів. Але нерідко можна уникнути кардинальних змін – повністю змінити та перетворити кімнату допоможуть фотошпалери. Така незначна на перший погляд деталь, насправді має широкий спектр переваг:

  • 3D елементи зроблять навіть невелику кімнату воістину безмежною;

  • Фотошпалери «відвертають увагу» від дрібних недоліків і стають центральною частиною оформлення інтер'єру;

  • Прикрасивши одну стіну, можна радикально змінити звичний стиль приміщення.

Фотошпалери – це бюджетне, а головне, оригінальне оздоблення квартири. З чого почати? З вивчення інструкції, яка входить до кожного комплекту – з її допомогою можна впоратися з обклеюванням стін навіть самостійно, не звертаючись за допомогою до майстрів будівельних робіт. А досвідчені менеджери допоможуть підібрати відповідні зображення, орієнтуючись на тематику, задану покупцем. і приміщення виглядатиме бездоганно.